Quran Surat Az Zukhruf Ayat 58

Quran Surat Az Zukhruf Ayat 58
وَقَالُوا أَآلِهَتُنَا خَيْرٌ أَمْ هُوَ ۚ مَا ضَرَبُوهُ لَكَ إِلَّا جَدَلًا ۚ بَلْ هُمْ قَوْمٌ خَصِمُونَ
Waqaloo aalihatuna khayrun am huwa ma daraboohu laka illa jadalan bal hum qawmun khasimoona

 

Quran surat 58 ayat Az Zukhruf

QS 43:58 terjemah kementrian agama republik indonesia

43|58|Dan mereka berkata: “Manakah yang lebih baik tuhan-tuhan kami atau dia (Isa)?” Mereka tidak memberikan perumpamaan itu kepadamu melainkan dengan maksud membantah saja, sebenarnya mereka adalah kaum yang suka bertengkar.

QS 43:58 tafsir jalalain

43|58|(Dan mereka berkata, ‘Manakah yang lebih baik tuhan-tuhan kami atau dia?’) yakni nabi Isa, maka karenanya kami rela tuhan-tuhan kami bersama dia (Mereka tidak memberikan perumpamaan itu) atau misal tersebut (kepadamu melainkan dengan maksud membantah saja) atau menyanggah kamu dengan cara yang batil, karena mereka telah mengetahui, bahwa berhala-berhala yang tidak berakal itu tidak akan dapat menyamai Nabi Isa a.s. (sebenarnya mereka adalah kaum yang suka bertengkar”) sangat gemar bertengkar.

QS 43:58 tafsir Quraish Shihab

43|58|Orang-orang kafir berkata, “Manakah yang lebih baik, tuhan-tuhan kami atau Tuhan ‘Isâ? Kalau ‘Isâ masuk neraka, biarlah kami dan tuhan-tuhan kami ikut bersamanya.” Mereka tidak memberikan perumpamaan itu kepadamu selain untuk bertengkar dan mencari kemenangan dalam berdebat, bukan untuk mencari kebenaran. Bahkan mereka adalah kaum yang suka dan mudah bertengkar.

QS 43:58 terjemah Muhammad Basmeih (Malaysia)

43|58|Dan mereka berkata lagi: “Manakah yang lebih baik, benda-benda yang kami sembah atau Isa?” Dan (sebenarnya) mereka tidak mengemukakan perbandingan itu kepadamu (wahai Muhammad) melainkan kerana membantah semata-mata (bukan kerana mencari kebenaran); bahkan mereka itu adalah kaum yang suka sekali mengemukakan bantahan.

QS 43:58 update tafsir 43 ayat 58

 

sebelumnya = QS 43:57 Az Zukhruf ayat 57

selanjutnya = QS 43:59 Az Zukhruf ayat 59

 

Quran Surat Az Zukhruf Ayat 58 huruf arab, bacaan text latin dan terjemah bahasa indonesia oleh kementrian agama republik indonesia, tafsir jalalain, tafsir quraish shihab, serta terjemah bahasa malaysia oleh muhammad basmeih.

Leave a Reply